tisdag 21 december 2010

Toscakaka på plåt!

J
ag brukar inte baka så mycket till jul för jag har inte riktigt den kraften men nu har jag i alla fall bakat en toscakaka! Jag tycker det är så bra att göra bakverk på en stor plåt när jag äntligen bakar! Det blir lite mer då! När den svalnat lite delar jag den i många fyrkanter!


Toscakaka på plåt

Här kommer receptet: (tillägg: Detta recept är för den stora plåten. Vill du göra i en rund bakform tar du hälften)

Toscakaka
150 g margarin eller smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk

Gör så här:
Smält matfett. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, det smälta matfettet och vätskan. Häll sedan smeten i den smorda och ströade plåten. Grädda i 175-200 grader i ca 10 min eller till kakan fått fin färg.

Gör under tiden i ordning glasyren.

Glasyr:
150 g margarin eller smör
1,5 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk
1 påse sötmandel skållad, skalad och hackad

Blanda samman alla ingredienser (utom mandeln) i en kastrull. Värm massan under försiktigt omrörning tills allt blandat sig och tjocknat något. Massan bör inte koka. Häll i mandeln och rör om.
Bred glasyren över den knappt färdiga kakan. Låt den grädda ytterligare 10 min eller tills den fått fin färg.
Dela i lagom bitar!

Mums!!!
Jag bara älskar toscakaka!!

Image and video hosting by TinyPic

6 kommentarer:

  1. till varje jul bakar jag mazariner i långpanna det är jätte smidigt,toscakaka är jätte gott//maggan

    SvaraRadera
  2. Oj vad det vattnades i mun!! Toscakaka bakade alltid min mor. Tänk jag tror jag ska ta ditt recept o göra en plåt. Du är såå finurlig med alla grejor du gör- o det är ju väldans mycket. Önskar dej nu en riktigt skön jul, utan värk o elände. Hoppas att tomten kommer med många goa klappar o att du kan ha det riktigt bra. I morgon vänder ljuset tillb till oss
    Julekramen fr Ninne

    SvaraRadera
  3. Mmm toscakaka är en favorit hos mig.Och i långpanna var det ju toppen! Kram

    SvaraRadera
  4. Ser jättesmarrigt ut! Älskar också tosca (liksom så många andra nyttigheter, hihi!) Gjorde en liknande i våras när farmor o farfar firade sina födelsedagar hos oss. Mums, kanske dags igen.
    Kram zissi

    SvaraRadera
  5. Den ser verkligen god ut! Gör du dubbelt recept eftersom det är en hel plåt?
    Hoppas din julhelg blir skön och avkopplande.

    Julekram till dig.
    Eva-Mari

    SvaraRadera
  6. Eva-Marie...det här är receptet är för den stora plåten. Orginalreceptet är till en rund kakform och då är det hälften av det jag skrev. / Irene

    SvaraRadera

Jag blir så glad när jag får kommentarer! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.