onsdag 26 maj 2010

En japansk vallmo och dahliknölar som övervintrat i rumstemperatur!

I
dag blommade en perenn vallmo som jag sådde förra året. Så söt! Det är en japansk vallmo "Pacino, Papaver miyabeanum:


Det är en låg vallmo endast ca 15 cm!

Förra året sådde jag ju en massa dahlior och sen på hösten hade dom fått så fina knölar så jag tänkte att jag skulle försöka övervintra dom för första gången. Jag tog upp dom ur krukorna och rullade in varje sort i tidningspapper och la dom i en papperskasse. Sen skulle jag ställa ner dom i en liten källare som vi har under trappen...en sån där som man kommer ner till genom att öppna en lucka i golvet. Men det blev aldrig av att dom kom ner där och kassarna råkade komma upp på hallen där de andra övervintrande växterna står. Där brukar rumstemperaturen vara ca 17-18 grader på vintern. I vår fick jag syn på kassarna och tänkte...typiskt..nu har väl alla dött!! Så jag tänkte kasta dom! Men när jag tog bort pappret på en av knölarna så fick jag se att den hade små vita skott!! Vaaaa...den levde! Så jag planterade alla i krukor och titta här vad dom har växt nu:

Dahliaskott!
Det verkar vara liv i de flesta! Så nu kommer jag ha massor av dahlior!! Jag har ju även sått en massa! Dom här ska jag nog sätta i en pallkrage!
Ja ibland går saker som man inte tror ska funka! Visst är det härligt!
Image and video hosting by TinyPic

4 kommentarer:

 1. Vad bra att de inte dött. Jag har faktiskt fuskat och planterat dahliorna direkt i pallkragarna i år. De har grott, så nu får frosten hållas borta. Men eftersom lagunens vatten är såpass varmt så tror jag inte det är så stor risk!
  Du har alltid så mycket härliga nya speciella sorter. Jättetrevligt!!! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 2. Man behöver kanske inte alltid tro på experterna, det bevisar ju du med dahlierna. Är väl inte precis den som lyder alla råd, därför går det i bland rakt åt skogen. Är spänd över de växter som är nya hos mig.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så kul, det är alltid lika kul när något övervintrar men ännu mera när man tror att det inte ska lyckas och likaväl går bra :)

  SvaraRadera
 4. Absolut trevligt med sådana överaskningar, Dahlior är härliga blommor.

  SvaraRadera

Jag blir så glad när jag får kommentarer! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.