lördag 9 juli 2011

Min höööööga perenna stockros!!

J
ag har en perenn ljusgul stockros, Alcea ficifolia, som själv har hittat sin plats där den verkar trivas. För några år sen växte den på en annan plats i rabatten vid altanen men efter en hård vinter så syntes den inte till längre på den platsen. Sen fick jag se stockrosblad på en helt annan plats och där växer den nu och frodas:

I verkligheten har den inte så mycket vitt i sig utan blommorna är helt ljusgula men kameran har svårt att återge den ljusgula färgen.

Den är riktigt hög.. ca 298 cm! Så här hög har den aldrig varit förut! Jag har inte gödslat den något! Den får vatten när rabatten vattnas.

Längst ut till vänster i rabatten har den också självsått sig men den är inte lika hög. Sen såg jag i år några stockrosblad mellan dessa stockrosor så det kommer bli en där också!
Just den här sorten ska inte få stockrosrost men min har lite men inte så mycket, bara på dom nedre bladen och dom har jag tagit bort. Jag har märkt att om man har malvor i närheten så får stockrosorna oftast rost så här i denna rabatt finns det inga malvor!

Det är roligt när blommorna själva hittar sin plats där de trivs!! Det var många år sen jag sådde den och jag är så glad att det fortfarande finns kvar! Jag hade också en rosa men den försvann helt efter den kalla vintern! Först var jag lite ledsen att denna inte var rosa men jag blir mer och mer förtjust i denna ljusgula! Visst är det toppen när ens blomintressen ändras och man börjar gilla sånt man inte allt tyckte om för några år sen! Då är det tur att man låter blommorna vara!

Image and video hosting by TinyPic

8 kommentarer:

 1. Det var verkligen en "höjdare"
  Ha de så gott
  Kram Mammi

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Så kul att jag hitta till dig och så har du den valmon på din blogg som hedder, som blomma en endaste gång i mitt land och aldrig mer.
  Jag hade inte ens sått den, den bara kom.
  Vet du vad den heter?
  De är så fin...
  Kramar Lotta

  SvaraRadera
 3. Lotta...vallmon jag har som header är en perenn jättevallmo, Papaver orientale. Jag har tyvärr inget mer namn på den!

  SvaraRadera
 4. Hej Irene !
  Jag som tyckte min stockros var hög ...ojoj det är ingenting mot för din ! Den är ju jättefin och ståtlig !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 5. Nu blir jag lite avundsjuk. Våra stockrosor skickar bara opp en jättebladruska men ingen blomstängel. Likadant i fjol (som var första året efter sådden). Inte heller den som är köpt som planta vill blomma. Vad gör vi för fel?

  SvaraRadera
 6. Ja det var en jätte! Så fin, gillar stockrosor, framför allt de enkla. Måste skaffa (:D

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. Supersnygg Stockros, och vilken höjd det är på den:) Visste inte att malvor gör så de får rost, ska jag lägga på minnet ifall jag ska så Stockrosor nångång:) Kram Helen

  SvaraRadera
 8. verkligen en hög snygging! avundas dig!!
  kram mia

  SvaraRadera

Jag blir så glad när jag får kommentarer! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.