torsdag 6 maj 2010

Lavendelsticklingar och olika blommande vivor!

N
u har jag klippt ner min lavendel. Jag vet aldrig hur mycket man ska klippa ner utan jag tar lite som jag tycker! Det brukar bli bra! Man kan säkert klippa den mycket hårdare men nu får det duga så här!

Nedklippt lavendel!

Istället för att kasta det nedklippta så tog jag rätt på en del och gjorde sticklingar. Dom satte jag sen i jord. Man ska kanske ha mer sandblandad jord men det hade jag inte så jag tog vanlig planteringsjord! Går det så går det! Dom skulle ju annars ha kastas!

Lavendelsticklingar!

I år har jag sått vit lavendel och den sådden har stått ute under vintern! Nu har dom grott! Kul! Jag tror inte att jag har sett vit lavendel i verkligheten. Hoppas att mina nu växer till sig bra!

Nu blommar min okända röda primula. Den är så fin! Jag köpte den på en trädgårdsloppis och det fanns inget namn med!

Så härligt färgglad!

Den vanliga gullvivan börjar också blomma i min trädgård! Hos mig växer den nästan som ett ogräs och jag är så glad att jag har många för då kan jag plocka buketter med gott samvete!

Gullviva, Primula veris

En viva till som blommar nu är Rosenvivan. Den har ett  litet annat växtsätt. Blommorna kommer före de gröna bladen. Den har en väldigt lysande rosaröd färg:

Rosenviva, Primula rosea

Det är väldigt roligt att ha många olika primula i trädgården. Jag har ju sått flera olika sorter och nu blommar en liten sort...en majviva. Jag såg den knappt där den växte under de gröna vallmobladen:

Majviva, Primula farinosa

Här ser nu hur liten den är om man jämnför med den låga tulpanen!

Ja vad många fina blommor det finns! Jag är så glad att jag sått så många olika sorter så att jag kan njuta av dom sen när dom blommar!
Image and video hosting by TinyPic

12 kommentarer:

 1. Ja visst är det härligt nu när det börjar blomma. Njut.
  Roligt att höra någon annan med samma filosofi som jag när det gäller planterandet. Lyckas det så lyckas det.
  Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 2. Har också svårt för att veta hur mycket man skall klippa en lavendel. Bra tips med sticklingar. Så härliga färger i dina rabbater. Ha de gott. Anita

  SvaraRadera
 3. Nice alltihopa!
  Kram zissi

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga Vivor du har! Gillar den röda, den var ju superfin! Hos mig kan man knappt ana dom ännu i rabatterna, men snart så!
  Sov så gott!

  SvaraRadera
 5. Jag väntar fortfarande på mina låga tulpaner (de ska se ut som dina, om det nu blir som det ska..!) Våren verkar ha kommit längre hos dig. :) Jag fick en lavendelplanta av en vän när jag flyttade hit, men tyvärr så dog den. Nu funderar jag på om jag ska knycka ett skott av grannen... De doftar ju så gott...
  /Gunilla

  SvaraRadera
 6. Mandelman på trädgårdsfredag klippte ner sina lavendel ner till det vedartade, han klippte mera än du. Men bara man klipper... annars blir dom ju så tunna och rangliga. Vist är det härligt med olika vivor, jag har bara några stycken men det ska bli fler... =) Jag har upptäckt nu att det finns så många fina sorter.

  SvaraRadera
 7. Så många fina vivor du har. Lavendeln klipper jag med häcksaxen riktigt rejält varje vår (har dock glömt det i år) då blir den tät och fin / gittan

  SvaraRadera
 8. Vivor är så söta och tacksamma.
  Har planterat ut alla som jag får i kruka och alla har tagit sig bra. Dubbelglädje kan man säga.
  ha en skön helg
  annika

  SvaraRadera
 9. Du får berätta hur det går med dina lavendelsticklingar vartefter! Dina lavendel ser fina ut, men som du skriver - de kanske skulle klippts kortare (men jag skulle nog ha klippt som du, de finaste är det svårt att klippa riktigt kort ;-) Hos mig växer 'Hidcote blue' inte alls lika bra som 'Munstead'. 'Munstead' är lite blekare i färgen, och lite svårare att få tag på, men i fortsättningen blir det enbart 'Munstead' här. Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 10. mmm...här har man börjat se bladen på vivorna:) har du sett vad fina blad farinosan har alldeles vita på undersidan.Rosenviva, Primula rosea och din okända röda önskar jag gärna fröna av:)
  ha det gott /Berit

  SvaraRadera
 11. Härliga vår, med alla vivor och andra små skönheter som kommer en efter annan.
  Jag klippte min Lavendel i höstas och får se hur den klarar sig. Kul med sticklingar, hoppas de rotar sig fint!
  Trevlig helg! /Bea

  SvaraRadera
 12. Hur får du majvivan att gro o växa-har försökt utan framgång
  Växtkramaren Elisabet

  SvaraRadera

Jag blir så glad när jag får kommentarer! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.