onsdag 12 maj 2010

Kungsängsliljeknopp och liljebagge!

D
et har kommit knopp i kungsängsliljorna! Dom är sååå fina! Jag väntar så på att dom ska slå ut!Men det är inte bara jag som gillar dom! Det gör även den röda liljebaggen! Här ser ni den sitta på liljan. Den var lite svår att få på bild! Det var som den kände att jag var där:
Jag brukar hålla en mugg under och göra så att den ramlar ner i den. Sen klämmer jag ihjäl den med en pinne! Dom så smarta så om dom ramlar ner på jorden så vänder dom sig och är då väldigt svåra att se!
Här syns den lite bättre i muggen:
Det gäller att plocka bort dom röda baggarna hela tiden och sen klämma ihjäl dom. Baggarna kan annars äta upp hela liljan. Sen lägger dom också ägg och larverna är väääldigt glupska. Dom täcker sig med sitt egna kletiga bajs så det gäller att få bort sånt också!
En del pudrar myrmedlet Myrr runt med gott resultat men jag vill inte göra det nu när jag har en nyfiken hund som gärna undersöker allt! Så hos mig gäller det att plocka och plocka varje dag för jag har många liljor! Men jag brukar vinna över liljebaggarna för mina liljor blommar alltid sen så fint!!

Ha det bra nu och kolla era liljor!
Image and video hosting by TinyPic

13 kommentarer:

 1. Dom baggarna är ett gissel! Jag plockade den första redan när Kejsarkronorna knappt hunnit upp ur jorden ens. Du vet väl att om du hittar en bagge så finns det alltid en till - dom "jobbar alltså i par"

  SvaraRadera
 2. Har aldrig sett liljebaggen på mina kungsängsliljor ....men nu måste jag ut och titta direkt :o
  Tjing
  Monica

  SvaraRadera
 3. Jag såg en rundel full med utslagna kungängsliljor häromdagen när vi var ute och gick. Jag hade sååååå gärna velat gå in i trädgården lagt mig på knä och försökt få en närbild på de underabara liljorna. Risken var för stor att bli anhållen för förberedelse till inbrott e.dyl. så jag nöjde mig med att ta ett kort från trottoaren där vi stod.
  Jag får följa dina kungsängsliljor i stället, din lyckost!
  Kram zissi

  SvaraRadera
 4. Kungsängsliljan är så fin. I år har jag köpt den rutiga så den har blommat slut i rabatten o så fick jag en knöl i gåva, så till nästa år ska det frossas i dem?? Den vita varianten har jag sen tidigare o den "slog" ut de rutiga?? få se hur det går nu. Har faktiskt inte hittat liljebaggar på dem, men på liljorna har jag nog plockat minst ett dussin.
  Idag regn men ingen värme??
  Ha det gott i kylan Ninne

  SvaraRadera
 5. Mina kungsängsliljor håller precis på att slå ut också! Hade ingen aning om att liljebaggarna gillar dom förrän igår när jag hittade flera baggar på dom! Jag går varje dag och mosar röda baggar, tycks finnas massor av dom i år! Kanske man vinner kriget mot dom bara man är envis!
  Ha det gott!!
  //Margot

  SvaraRadera
 6. Jag älskar kungsängsliljor men har inga själv, tyvärr. Låter inte roligt med liljebaggarna, ungefär lika tråkigt som mördarsniglar...
  Ha en skön helg. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 7. Inte roligt med sånt som vill äta upp ens blommor... Såg också en liljebagge på en kungsängslilja häromdagen, gäller som sagt att plocka de små odjuren!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Kungsängsliljor gillar jag också men har aldrig sett några liljebaggar på dem. Bra att du påminde om marodörerna i alla fall, jag ska kolla ordentligt på mina liljor i morgon. Ha en trevlig helg/Monne

  SvaraRadera
 9. Usch och fy för Liljebaggar! Har turen att dom inte har hittat till min trädgård ännu. Kungsängsliljor är en av vårens favoriter.
  Ha en trevlig 'flygarhelg'

  SvaraRadera
 10. Dom där liljebaggarn är helt otroliga.Jag förstår inte hur dom kan överleva. Trodde att dom frysit eller klämts ihjäl under all snö denna vinter,men icke. Jag har för ett bra tag sedan, med vantar på, plockat och krossat dom!!! men man får ju göra en titt i landet med jämna mellanrum!! Agneta.

  SvaraRadera
 11. Kungsängsliljor är underbara! Jag ska skaffa fler i höst. Visste inte att Liljebaggen gillade även dem. Nu måste jag hålla bättre utkik... Vill INTE att den ska käka upp mina älskade kungar! /Gunilla

  SvaraRadera
 12. det är ett gissel dom där baggarna, jag har dom fast i ett fåtal . Jag har prövat med myrr i år så få se om det hjälper
  Ha det gott /Berit

  SvaraRadera
 13. Jag har ännu inte stött på liljebaggarna, men Råväck får jag väl skaffa mig, för nu håller Ängesös råddjur tydligen på att ta över min trädgård. Jag har gått runt och tittat och upptäckt att alla buskar har smakat gott. Hälsn Mimi

  SvaraRadera

Jag blir så glad när jag får kommentarer! Tack! Hoppas att du snart tittar in igen!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.